Novosti
Zašto Dijaliza, Koliko vrste dijalize postoji?

Bubrezi u našem tijelu imaju ulogu tzv. "čistača krvi" odstranjujući štetne tvari koje nastaju razgradnim procesima u tijelu, a imaju funkciju i u regulaciji tjelesne tekućine, ravnoteži elektrolita i održavanju pH krvi. Kad bubrezi ne rade ispravno otpadne tvari i tekućina zadržavaju se u organizmu i mogu prouzročiti mučninu, povraćanje, anemiju, pospanost, uznemirenost, drhtanje, a zatim, komu i konačno ako ne dođe do pravodobnog liječenja smrt. Dijaliza u pravom smislu te riječi zamjenjuje funkciju bubrega.

Osnovni princip dijalize u širem smislu je prolaz molekula iz krvi kroz polupropusnu membranu. Postoje dvije osnovne vrste dijalize: hemodijaliza(Ako krv prolazi kroz polupropusnu membranu izvan tijela )i peritonejska dijaliza(ako se izmjena molekula odvija u tijelu preko peritonejske membrane). Svakako je potrebno prije same dijalize znati koja vrsta dijalize će se primjeniti kod pacijenta kako bi se mogao napraviti odgovarajući krvožilni pristup.

Hemodijaliza

Kod hemodijalize (HD) krv se uklanja iz bolesnika putem prikladnog vaskularnog pristupa i pumpa u dijalizator. Prostor s dijalizatom u dijalizatoru je pod negativnim tlakom u odnosu na prostor gdje je krv, a to osigurava hidrauličku ultrafiltraciju povećane količine tekućine kroz membranu. Dijalizirana krv se vraća u bolesnika kroz venski sustav u kojem je filter koji štiti od embolusa. Većina bolesnika treba se dijalizirati tri puta tjedno, a postupak obično traje 3 do 5 sati u odraslih te 3 do 4 sata u djece.

Peritonejska dijaliza

Peritonejska dijaliza je manje stresan postupak od hemodijalize, a jednostavno se može prilagoditi i za kućnu primjenu. Kontinuirana ambulatorna peritonejska dijaliza i kontinuirana ciklička peritonejska dijaliza primjenjene kod kuće dopuštaju bolesniku fleksibilnost u planiranju putovanja, a u pojedinim slučajevima omogućavaju zaposlenje s punim radnim vremenom.

Peritonejska dijaliza zahtjeva posebnu tekućinu za pročišćavanje krvi koju nazivamo dijalizat (dijalizna otopina). Dijalizat se pomoću katetera uvodi u trbušnu šupljinu koja je obložena tankom opnom koja se naziva peritoneum (potrbušica). Dok je u trbušnoj šupljini, dijalizat uklanja otrove i višak tekućine iz krvi, a peritoneum pri tome služi kao filtracijska membrana. Nakon određenog vremena, dijalizat se odvodi iz trbušne šupljine.


 
Zašto Dijaliza, Koliko vrste dijalize postoji?( 04.12.2012 )
Šta Je Dijaliza( 26.11.2012 )
Aparat Za Dijalizu( 26.11.2012 )
Šta je zatajenje bubrega( 20.11.2012 )
Bubrežna Anemija( 20.11.2012 )
Dogan Centar Za Dijalizu
Designed by Ortismedia