Novosti
Šta Je Dijaliza

Bubrezi u našem tijelu imaju ulogu tzv. "čistača krvi" odstranjujući štetne tvari koje nastaju razgradnim procesima u tijelu, a imaju funkciju i u regulaciji tjelesne tekućine, ravnoteži elektrolita i održavanju pH krvi. Kad bubrezi ne rade ispravno otpadne tvari i tekućina zadržavaju se u organizmu i mogu prouzročiti mučninu, povraćanje, anemiju, pospanost, uznemirenost, drhtanje, a zatim, komu i konačno ako ne dođe do pravodobnog liječenja smrt. Dijaliza u pravom smislu te riječi zamjenjuje funkciju bubrega.

Bolesniku je potrebna dijaliza kod naglog ili dugotrajnog zatajenja bubrežne funkcije koja nedovoljno reagira na drugacije vrste liječenja. Bitni su parametri za hemodijalizu:
• nakupljanje tekućine koje dovodi do zatajenja srčane funkcije
• prekomjerno nakupljanje kalija koje se ne može ispraviti drugačije
• teško zakiseljavanje organizma koje se ne može ispraviti drugačije
• loše vrijednosti odredenih bubrežnih testova

Sve ovo nastaje zbog toga što se zakazivanjem bubrežne funkcije u organizmu nakuplja sve ono što bubreg inače svakodnevno izlučuje - tekućina, elektroliti i različite otrovne tvari koje unosimo pijenjem i hranjenjem.

Sudjelovanje cijelog tima liječnika, medicinskih sestara kao i potpora obitelji važni su za život dijaliziranih bolesnika.

S obzirom da je izlučivanje štetnih tvari i održavanje ravnoteže elektrolita putem bubrega kontinuirani proces, a hemodijaliza se odvija povremeno, treba ograničiti unos tekućine u razmacima između dijaliza.
Također je važno da se bolesnici pridržavaju dijete i slijede upute liječnika koji ih vodi. Općenito bolesnici moraju biti na visokoproteinskoj dijeti s ograničenim unosom natrija i kalija a po preporuci liječnika i fosfora.
Bolesnici moraju dobivati multivitaminsku nadoknadu osobito u vodi topljivih vitamina B kompleksa, folne kiseline i C vitamina.

Hormon eritropoetin kojega normalno izlučuju bubrezi, a služi u stvaranju crvenih krvnih stanica, mora se primati tijekom postupka dijalize te se na taj način liječi anemija u bubrežnom zatajenju.
Često bolesnici imaju manjak željeza koje onda treba nadoknaditi.

Bolesnici na dugotrajnoj dijalizi kao i članovi njihove obitelji stalno su izloženi stresu. Program dijalize koji ohrabruje bolesnika da bude samostalan i nastavlja s prijašnjim aktivnostima najuspješniji je u smanjivanju bolesnikovih psihosocijalnih problema.


 
Zašto Dijaliza, Koliko vrste dijalize postoji?( 04.12.2012 )
Šta Je Dijaliza( 26.11.2012 )
Aparat Za Dijalizu( 26.11.2012 )
Šta je zatajenje bubrega( 20.11.2012 )
Bubrežna Anemija( 20.11.2012 )
Dogan Centar Za Dijalizu
Designed by Ortismedia